Conceptul de page rank

Page Rank (PR) este algoritmul folosit de motorul de căutare Google pentru a determina gradul de calitate și importanța unui site. Prin intermediul page rank-ului se evalueaza paginile web și sunt notate pe o scară de la 1- 10, în funcție de relevanța acestora. Se poate obține un page rank bun în funcție de calitatea back link-rilor către site, dacă site-ul care are link către pagina ta are autoritate și este din același domeniu, înseamnă că vei avea de câștigat.

Pentru mulți dintre webmasteri page rank-ul a devenit o obsesie, dar cum cu o floare nu se face primăvara, nici în seo fără o strategie bine definită nu se pot vedea rezultatele mult dorite. Un page rank valoros este acela care vine în mod cât mai natural, de pe o pagină relevantă, din același domeniu cu site-ul la care se face referire. Pentru a obținerea unui page rank mai bun se apelează abuziv la piața de linkuri plătite, însă Google detestă linkurile plătite. Spre deosebire de linkurile naturale, cele plătite nu rezistă în timp, pe lânga asta site-ul poate fi penalizat, ceea ce conduce la scăderea page rank-ului. Chiar dacă Google pedepsește site-urile care ”cumpără page rank”, metoda este practicată în continuare.  Problema este că linkurile sunt plătite pe o anumită perioadă de timp, urmând ca după aceea să fie scoase, ceea ce înseamnă că trebuie făcută o investiție continuă în campaniile de linkuri plătite. Dat fiind faptul că page rank-ul sortează paginile în funcție de relevanța lor și le notează este important un page rank bun, de asemenea este important ca site-ul să fie afișat în căutări cu paginile vizate, care duc la satisfacerea vizitatorului, a potențialului client și evident a proprietarului.

Cea mai des întâlnită întrebare în privința page rank-ului  este cea legată de update. În fiecare an se  fac câteva update-uri de page rank, Google nu ne permite să știm datele la care acestea se vor face, preferă să fim luați prin surprindere. Însă, pe baza update-urilor de până acum se fac diverse estimări, anul acesta primul update a fost în februarie, următorul e posibil să vină prin mai-iunie.

Iată câteva site-uri care acum au page rank 10: twitter.com, usa.gov, europeana.eu/portal, universitas21.com.

Pentru a afla pagerank-ul unui site există diverse tool-uri: pentru chrome avem Seo Status, pentru firefox găsiti Seo Toolbar.

FacebookLinkedInTwitterGoogle+

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Current month ye@r day *

Post Navigation

Facebook IconTwitter IconVisit Our Google + PageVisit Our Google + Page