Istoria motoarelor de căutare

Pentru a naviga și a avea acces la acest spațiu de informații pe care îl numim internet, trebuie să ne folosim de motoarele de căutare. Un motor de căutare nu este altceva decât un program care accesează internetul în mod automat, acesta stochează titlul, cuvintele cheie, precum și conținutul paginilor web într-o bază de date. În funcție de cuvintele cheie sau frazele scrise de utilizator, motorul de căutare caută și afișează o listă de rezultate.

Lista motoarelor de căutare de la început și până astăzi

Anul 1990: Trei studeți în domeniul informaticii la Universitatea din Montreal creează primul tool de căutare pe internet și anume Archie. Acest tool descărca listele de directoare a tutor fișierelor plasate public, pe site-uri FTP, însă nu indexa conținutul acestor site-uri.

Anul 1991: își face apariția Gopher, creat de Mark McCahill de la Universitatea din Minnesota. Gopher a condus la apariția unor două noi programe: Vernica și Jughead. La fel ca Archie acestea căutau titlurile și numele fișierelor indexate de Gopher.

Anul 1993. apare primul motor de căutare primitiv- Web3Catalog. Acesta a luat ființă prin intermediul lui Oscar Nierstrasz de la Universitatea din Geneva. Tot în 1993 a fost lansat JumpStation, care folosea un robot web pentru a găsi pagini și a construi indexul propriu. A folosit un formular web ca interfață pentru programul de căutare. Acest tool combina cele trei caracteristici importante ale unui motor de căutare: vizitare, indexare și căutare.

Anul 1994: a fost lansat WebCrawler. Permitea căutarea oricărui cuvânt în orice pagină, acest mod de funcționare devenind un standard pentru toate motoarele de căutare apărute de atunci și până în prezent. A fost primul motor de căutare cunoscut la o scară largă de către public. Nu mult după WebCrawler, își fac apariția mai multe motoare de căutare, care încep o adevărată luptă pentru popularitate. Printre acestea se numără: Magellan, Excite, Infoseek, Inktomi, Northen Ligth și AltaVista. Tot în același an apare Yahoo!. A reprezentat cea mai populară cale prin care se putea găsi informațiile de interes, dar funcția de căutarea a acestuia opera doar în directorul propriu.

Anul 1996: Netscape oferă exclusivitatea unui singur motor de căutare în privința căutărilor din cadrul browserului Netscape. Cinci motoare de căutare și-au asigurat prin rotație rolul de motor de căutare principal, acestea fiind: Yahoo!, Infoseek, Magellan, Excite și Lycos.

Anul 1998: Microsoft lansează motorul de căutare MSN folosind rezultate de căutare de la Inktopi și pe parcurs de la de la AltaVista. Câțiva ani mai târziu acesta își schimbă numele în Bing.

Anul 2000: Motorul de căutare al companiei Google devine din ce în ce mai cunoscut. Google obține rezultate mai bune pentru mai multe căutari prin intermediul unei inovații numite PageRank. Algoritmul face o clasificare a paginilor în funcție de PageRank și de numărul de numărul de site-uri care fac legătura cu aceea pagină web. În prezent Google este cel mai folosit motor de căutare din România. Mai multe despre motorul de căutare Google vom vorbi în alt articol.

Câteva motoare de cautare românești

Okidoki este primul motor de căutare românesc cu indexare de site-uri românesti. A fost lansat în anul 2008, iar pe parcurs funcțiile de căutare au fost îmbunătățite. Indexarea se poate face și la cerere prin completarea formularului de ”adaugă site”.

Murfi – un alt motor de căutare românesc, însă acesta este dedicat magazinelor online românești.

Un alt motor de cautare este Mitula.ro, specializat in anunturi imobiliare, locuri de muncă și anunțuri auto. Mitula s-a extins până în prezent în 35 de țări.

Alte motoare de căutare românești: Resurse.com, Rosearch.ro, Zoohoo.ro și Jingle.ro care este  un motor de căutare mai nou, caută produsele din magazinele online în funcție de nuanța de culoare.

Mai știți și alte motoare de căutare românești?

FacebookLinkedInTwitterGoogle+

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Current month ye@r day *

Post Navigation

Facebook IconTwitter IconVisit Our Google + PageVisit Our Google + Page