Facebook a lansat moneda virtuala Libra

Suntem deja familiarizați cu criptomonedele. Criptomoneda este o moneda virtuală, folosită de regulă ca mijloc de plată în diverse circumstanțe. Cele mai cunoscute criptomonede sunt Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Anacoin, Monero. Pentru a plăti cu o criptomonedă se utilizează criptografia, avantajul major al criptomonedelor ținând de descentralizare, de controlul tranzacțiilor și de păstrarea mai eficientă a datelor personale.

Libra, răspunsul Facebook la evoluțiile din lumea criptomonedelor globale

Încă de pe 2 mai a.c., Wall Street Journal publicase un articol în care discuta despre Facebook și despre proiectul ‘’secret’’ pe atunci din jurul unui sistem de plată bazat pe criptomonede. Această discuție a venit în contextul în care un rival important, Telegram Messenger deja avea planuri cu o criptomonedă numită TON, tot pentru 2019. Facebook a accelerat planurile deja în derulare și a anunțat pe 18 iunie 2019, lansarea monedei virtuale Libra. De unde numele de Libra? Libra vine de la numele unei unități de măsură a greutății de la romani, cu trimitere directă la libertatea financiară, axându-se și pe franțuzescul Lib, care înseamnă liber. Modalitatea de plata prin Libra urmează să fie implementată în 2020 la nivelul companiilor de e-commmerce și la nivelul aplicațiilor.

Calibra, Wallet-ul pentru Libra

Wallet-ul online se va numi Calibra și va fi dezvoltat în 2020. Odată lansat Calibra va putea fi folosit cu o aplicație specială sau direct din Facebook Messenger și din WhatsApp. Ideea Facebook este ca trimiterea de bani sau plata să fie cât mai simplă, exact ca în cazul mesajelor de pe Facebook Messenger. Plățile cu Libra vor fi foarte simple, se va plăti la comercianți doar prin scanarea unor coduri QR. Se vor putea face și plăti tip in-store și vor fi posibile integrările cu sisteme de point-of-sale precum Square.

Libra și siguranța datelor

Libra va fi disponibilă pentru toată lumea, banii vor fi în siguranță datorită securității avansate prin criptografie. Utilizatorii nu vor fi targetati cu reclame, nu vor fi afectați de ranking. Chiar dacă sunt date la share anumite informații ele vor fi anonimizate și se vor utiliza doar pentru cercetare, măsurători, pentru a găși pe cei care fac fraude. Nu va fi nevoie de vreun cont Facebook sau WhatsApp pentru înregistrarea pentru Calibra sau pentru folosirea Libra.

FacebookLinkedInTwitterGoogle+

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Current month ye@r day *

Post Navigation

Facebook IconTwitter IconVisit Our Google + PageVisit Our Google + Page