Istoria motorului de căutare Google

Totul a început în anul 1996, cine s-ar fi gândit că de la un simplu proiect de cercetare pentru facultate se va ajunge la întemeierea unui mare brand, care va revoluționa internetul. Motorul de căutare Google pare să există de o eternitate, în realitate sunt doar câțiva ani de la apariția acestuia. Pentru a crea un mic istoric vom parcurge etapele de evoluție, de la simplu proiect până la stadiul în care se află astăzi.

Ca să respectăm istoria, trebuie să-i menționăm pe Larry Page și Sergey Brin, studenți la Universitatea Standford, deoarece aceștia sunt fondatorii Google. În ianuarie 1996, aceștia pun bazele unui proiect de cercetare care presupune crearea unui motor de căutare prin care să analizeze relațiile dintre site-uri și altfel să aducă rezultate mai bune față de restul motoarelor de căutare. Algoritmul care stă la baza căutarii Google se numește PagaRank, fiind o metoda de notare de la 0-10 a unui site în funcție de popularitatea, relevanța și calitatea acestuia. Google menționează chiar în paginile sale: Inima programului nostru este PageRank (™), un sistem de notare a paginilor dezvoltat de fondatorii noștrii Larry Page și Sergey Brin. Proiectul de cercetare este numit la început BackRob, ca mai apoi să fie schimbat în Google, de la termenul matematic googol (număr format din 1 urmat de 100 de zerouri). In septembrie 1997 cei doi înregistrează doemniu google.com, ca mai apoi în 1998 să ia naștere compania Google Ing. Treptat compania se dezvoltă în mod uimitor, având un număr din ce în ce mai mare de angajați.

În anul 2000 motorul de căutare atinge 1 miliard de pagini indexate și este îmbunătațit pentru a utilizarea în 15 limbi străine. Tot în același an este lansat AdWords, precum și bara de instrumente Google. În următorii ani ajunge să fie tradus în peste 70 de limbi și lanseaza diverse servicii: google news, froogle, google labs. În 2004 lanseaza Gmail, serviciu gratuit de email cu diverse facilități și un spațiu mare de stocare.

Alte servicii și aplicații de mare importanță: Google Maps, Google Earth, Google Play, Adsense, Google Drive, Google Print, Google Street View, Google Translate. Acestea se numără printre cele mai cunoscute servicii, dar sunt și câteva mai puțin cunoscute, cum ar fi: What Do You Love, Google Health, Google HotPot, Google Mars, Panoramio, Google Correlate.
Pe parcursul timpului au fost lansate multe servicii și aplicații, cele mai multe dobândind succes mondial, iar unele rămânând la stadiul de test.

Fără îndoială, Google este cel mai cunoscut motor de căutare pe plan mondial, chiar dacă în unele zone se folosesc alte motoare de căutare. Închei cu sloganul Google: ”Don’t be evil”!

FacebookLinkedInTwitterGoogle+

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Current month ye@r day *

Post Navigation

Facebook IconTwitter IconVisit Our Google + PageVisit Our Google + Page