Cât de mult contează viteza de încărcare a unui site

De câțiva ani viteza de încărcare a unui site a devenit un semnal important in poziționarea site-ului pe Google. Cu cât un site se încarcă mai repede, cu atât se oferă utilizatorului o experiență mai plăcută.  Nu doar prima pagină este important să se încarce rapid dar și paginile din interiorul site-ului. Asta îmbunătățește în mod pozitiv experiența utilizatorului pe site. Dacă un site se încarcă greu navigarea este greoaie și evident crește probabilitatea ca vizitatorul să părăsească site-ul. Pe lângă asta, Google și alte motoare de căutare nu vor poziționa foarte sus un astfel de site deoarece scade calitatea rezultatelor obținute prin căutare.

Pentru a măsura viteza de încărcare a unui site se găsesc în mod gratuit pe internet o grămadă de tool-uri, toolbar-uri si instrumente cu care se măsoară și analizează în amănunt viteza de încarcare. Chiar în Google Webmaster Tools în secțiunea Labs există un instrument care oferă un raport al vitezei de încărcare a paginilor.

Pentru a avea o viteză de încărcare sporită trebuie luate în calcul diverse aspecte tehnice din site care ajută la asta. Serverul pe care rulează site-ul trebuie să fie cât mai performant, să fie bine întreținut și este foarte important ca acesta să se afle în zona și în țara din care vin cei mai mulți vizitatori. De asemenea este necesar ca imaginile să fie cât mai bine compresate și scalate în fișiere cu dimensiuni cât mai mici, să fie activată și folosită memoria chache la navigare sau să se evite pe cât posibil folosirea de elemente ca java script, flash sau alte limbaje de programare care ar putea îngreuna încărcarea paginilor.

Cert este că „utilizatorii iubesc site-urile rapide! – Matt Cutts.” Pe lângă asta, optimizarea vitezei de încărcare reduce implicit și costurile de operare al unui site pe server prin folosirea redusă de resurse.

FacebookLinkedInTwitterGoogle+

4 Thoughts on “Cât de mult contează viteza de încărcare a unui site

  1. Se poate cumva masura viteza de incarcare a unui site ? Exista vreun site ( gratuit ar fi cel mai bine ) unde se poate testa asta ?

  2. da, eu il folosesc pe asta http://tools.pingdom.com/fpt/

  3. al meu e foarte rapid, dar asta nu ajută, când era lent era la fel pozitionat

  4. Dolphin Solutions on ianuarie 25, 2014 at 4:24 pm said:

    @Adrian: Pe langa pingdom tools ai la dispozitie si gtmetrix.com, webpagetest.org, google page speed.
    @tvron: gandeste-te ca daca siteul tau nu era foarte rapid, probabil ca acum te-ai fi aflat cateva pozitii mai jos 🙂 Insa viteza de incarcare a siteului nu e un factor care face diferenta, insa ajuta la o mai buna pozitionare. Dar sunt alti factori care influenteaza mult mai mult (ca de exemplu nr de linkuri).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Current month ye@r day *

Post Navigation

Facebook IconTwitter IconVisit Our Google + PageVisit Our Google + Page