Cum scriem un articol calitativ?

redactare-articol

Scrierea unui articol poate părea de cele mai multe ori un lucru deosebit de uşor. La prima vedere, sunt nişte gânduri povestite şi altora sau nişte informaţii puse cap la cap şi scrise pentru a informa. Nimic greu, în aparenţă. Însă ceea ce mulţi cititori nu ştiu este că, până la scrierea articolului pe care îl citesc a fost nevoie de multă muncă, luni întregi de exerciţiu şi multe ore pierdute în faţa unui monitor. A scrie un articol corect şi calitativ nu înseamnă numai aşternerea unor idei într-un document, ci ține şi de o cercetare amănunţită, o structură aerisită dar şi de calitatea informaţiei pe care scriitorul vrea să o transmită. Sărind peste aceste aspecte, mulţi scriitori de articole transmit informaţia ca şi cum ar povesti în grabă unui prieten.

Când ne apucăm de scris un articol, trebuie să avem în vedere că timpul pe care îl petrecem  pentru documentarea şi redactarea acestuia este important. Nu trebuie să ne grăbim niciodată să scriem cât mai mult, într-un timp cât mai scurt. Nu este deloc greşit să se petreacă 1-2 ore pentru scrierea unui articol, mai ales pentru unul care necesită documentare amănunţită.

De asemenea, nu ar trebui să ne gândim  niciodată la numărul de cuvinte pe care acesta trebuie să îl conţină. La urma urmei, trebuie să ne axăm pe calitate şi nu pe cantitate. Un articol de 300 de cuvinte bine redactat, va fi întotdeauna mai valoros pentru cititor decât un articol de 500 de cuvinte, scris în grabă. Aşadar, trebuie să ne rezervăm  timp pentru a scrie. Puţini sunt cei care reuşesc să scrie un articol bun încă de la primele încercări. De cele mai multe ori, este nevoie de ore întregi de exerciţiu, până se ajunge la scrierea unui articol cât mai calitativ. Pentru un începător scrierea de articole pe  blog-uri pare a fi o idee bună. Sunt mult mai uşor de redactat şi se vor scrie cu o mai mare lejeritate.

Totuşi, pentru a scrie calitativ este bine să avem în vedere şi unele aspecte tehnice (şi nu numai), care ne vor ajuta, în timp, să scriem articole uşor de citit şi de înţeles. Pentru asta  este indicat să luăm în calcul o serie de factori care ne vor ajuta să redactăm  un articol bine informat şi de actualitate, după cum urmează:

1. Articolele se vor scrie după o documentare prealabilă

Pentru a scrie un articol bun, trebuie să ne  asigurăm că informaţia pe care o transmitem este una corectă. Pentru asta, trebuie să ne  documentăm bine în legătură cu tema despre care vrem să scriem. Totodată este importantă crearea un anumit tip de public ţintă pentru a putea oferi răspunsuri clare cititorilor. Dacă scriem pentru un site de mămici – spre exemplu – este bine să fim  informați atunci când dăm  sfaturi.

2. Crearea propriului stil

Capacitatea de a scrie articole astfel încât să atragem publicul, se reflectă în stilul prin care transformăm propriile idei în cuvinte. De aceea trebuie să ne definim  propriul stil. Spre exemplu, persoanele sarcastice  nu ar trebui să se  teamă de eventualele reacţii ale cititorilor. Poate, la final, stilul propriu va fi apreciat, iar articolele  vor continua să fie citite şi recomandate.

3. Cunoştinţele lingvistice fac diferenţa

Nimănui nu-i place să citească articolele unui agramat, mai ales dacă asta se observă încă de la primele cuvinte. Aşadar, vom folosi corect gramatica şi ortografia pentru a evita criticile. De fapt, acesta este unul dintre cele mai importante criterii, care trebuie luat  în calcul în momentul în care scriem un articol.

4. Alegerea unui titlu bun

Un titlu bun ar trebui să reflecte conţinutul întregului articol în doar câteva cuvinte. Acesta va conţine exact atâtea cuvinte cât este necesar pentru a face curios cititorul şi a-i da o idee despre ceea ce urmează să citească.

5. Să nu ne jucăm cu ”Pinguinul”

Google Penguin  este algoritmul  pus în aplicare de Google pentru detectarea plagiatorilor. Dacă vrem un articol calitativ şi unic,  vom păstra originalitatea, pentru ca articolul să treacă de orice program de detectare a copy-paste-ului.

6. Primul aliniat trebuie să motiveze cititorul

Scriem primul aliniat că pe o promisiune pe care o facem publicului cu privire la ceea ce urmează să găsească în conţinutul articolului. Prin urmare, vom răspunde la următoarele întrebări:

“Ce subiect urmează să fie abordat?”

“Cine sunt personajele?”

“De ce este important pentru cititor să cunoască subiectul?”

7. Folosirea de cuvinte cheie înţelese de toată lumea

Nu vom folosi cuvinte cheie pe care cititorii nu le vor recunoaşte. Nu va sta nimeni cu Dex-ul în mâna ca să îţi înţeleagă articolul. Dacă vor dori să înveţe cuvinte noi, cu siguranţă vor apela la alte surse.

8. Ideile vor fi duse până la capăt

Nu vom lăsa niciodată idei sau gânduri neterminate. Nu numai că ideile vor fi greu de urmărit, dar nu se va mai înţelege nimic. Putem să ne punem în locul cititorului pentru a vedea ce înțelegem din ceea ce am scris.

9. Nu vom  folosi pronumele în exces

Făcând astfel, cititorului îi va fi greu să ne urmărească, uitând să reţină informaţia de bază. De altfel, devine plictisitor un articol plin de “eu“, iar “eu“, “el” şi “ea” sau “ei”, iar cititorul nu va mai înţelege nimic.

10. Atenţie la structura

De multe ori, din grabă, se pot omite  anumite cuvinte ori se poate repeta o idee sau un cuvânt. De aceea, este bine să recitim articolul după ce am terminat de scris. Cel mai bine facem  asta după câteva ore de la scriere sau chiar a doua zi (dacă există posibilitatea) pentru a ne asigura că nu suntem  subiectivi. Totodată, se aerisește puţin conţinutul, lăsând spaţii între paragrafe, pentru a nu obosi ochii cititorului, iar la final ne asigurăm în ceea ce privește gramatica și ortografia.

Un articol bun este acela care reuşeşte să capteze atenţia cititorului până la sfârşit şi să răspundă întrebărilor fundamentale : “Cine?”, “Ce?”, “Cum” “Unde?”, “Când?” şi “De ce?”.

Tot la final ne vom asigura că informaţia este uşor înţeleasă de oricine şi provine din mai mult de trei surse. O informaţie greşită va scădea din credibilitatea cititorului, iar articolele vor risca să rămână necitite.

FacebookLinkedInTwitterGoogle+

3 Thoughts on “Cum scriem un articol calitativ?

  1. Foarte interesant articolul! Multumim!

  2. Giorgiana on iulie 28, 2017 at 10:28 am said:

    da,si eu sunt de aceeasi parere.

  3. Serrio Kars on decembrie 7, 2018 at 2:04 pm said:

    Multumesc, un articol foarte util pentru bloggeri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Current month ye@r day *

Post Navigation

Facebook IconTwitter IconVisit Our Google + PageVisit Our Google + Page